Келтски символи и празници

Келтски символи
TriquetraТози Символът се казва Triquetra /чете се „трайкетра”/ от латински „с три ъгъла”. Този Келтски знак с триъгълен дизайн символизира:
Тройно Божество Девойка/Майка/Баба
Вечния Цикъл: Живот/Смърт/Прераждане
Трите Сфери: Въздух/Земя/Море,
от които според келтите се състои цялата Вселена.

Celtic Knotwork Този символ е така наречената Келтска плетеница /Celtic Knotwork/.

Смята се, че тя има магическа сила, защото Плетеницата няма начало и край.
triskelТози орнамент се казва Трискел /triskel/ и представлява сбор от три спирали, като символ на безкрайното движение на живота.

 

А това са някои типични Келтски орнаменти:
Celtic ornament Celtic ornament Celtic ornament Celtic ornament

 

Числа в Келтската Митология
3, 5, 17, 27, 33

ТРОЙКАТА е свещено число за древни Келти. Загадъчното и „тройното” са често срещани елементи в Келтската митология. Трискелът /triskel/ – фигура, съдържаща три спирали изразява „тристранната природа” на човешката душа и е важен знак в Келтския символизъм.
triskel Земята, морето и небето са елементи в тристранен брак като условие за живота и свещеното в него.

 

ПЕТИЦАТА е символ на Семейната Сила и Традиции. В древността Ирландия е имала 5 провинции с 5 закона за всяка една, които се спазвали от местните крале.

СЕДЕМНАДЕСЕТ е число, свързано с циклите на видимата Луна, особено в новолуние. Смятало се, че на 17-ия ден от лунния цикъл се случвали важни и значителни събития. И до днес в генеалогията се смята, че 17-то поколение е най-далечното връщане в историята на предците ни, защото възстановява родовата памет отпреди около 400 години.

ДВАДЕСЕТ И СЕДЕМ е свещено число, защото сборът е от 9 по 3 пъти, което означава, че има троен потенциал.  27 воина наброявал Келтския военен отряд, 27 са били съдийските членове на Келтските племена в Кралския Съд. Цифрата 9 също може да бъде свързана с 9-нощната Лунна седмица.

ТРИДЕСЕТ И ТРИ е „Кралска” или „Върховна” цифра, която е синоним на голяма почест. Събранието на Великите Богове и Великите Герои наброявало 32 участника, а 33-ия бил Кралят на Боговете. Тази цифра също така отговаря на броя на островите, през които минал прочутият ирландски рицар Мелдуин преди да намери дома си.

ДНИ ОТ СЕДМИЦАТА В УЕЛС

В ПОНЕДЕЛНИК не се женете и не взимайте заеми, защото „работа започната в Понеделник няма да свършите и за една седмица”. Понеделник е лош ден за нови начинания.

ВТОРНИК е ден на късмета, добър за пътуване и женитба.

СРЯДА е ден на вещиците, не предприемайте нищо ново, защото магьосниците могат да го провалят.

ЧЕТВЪРТЪК е благоприятен ден за кръщене, но е лош ден за местене в друго жилище.

ПЕТЪК е денят, в който са изгонили Адам и Ева от Райската Градина, следователно е най-лош ден от всички.  В петък не се подрязват плодови дървета, в противния случай няма да цъфтят и носят плод още 3 години. Водните площи в този ден са под контрол на самодиви и трябва да се избягват.

СЪБОТА е късметлийски ден, идеален за търговия. Ден за пренасяне на вещите на младоженците в техния дом, но не е добър за женене, защото няма да живеят заедно и една година.

НЕДЕЛЯ е подходяща за женене. Рана от нож в този ден зараства по-бавно.

Келтските празници – Колелото на Годината

Wheel of the YearКолелото на Годината е Келтската представа за цикъла на сезоните на живота. Празнуването е тясно свързано с природния цикъл – слънцестоене, равноденствия, „четвърти” /датите в средата между слънцестоене и равноденствия/

Всеки един от тези празници има собствена енергия и същевременно е свързан с друг, а заедно образуват вечния цикъл на живота.

Колелото ни въвежда в циклите на растеж, прибиране на реколтата, почивка и обновяване. Всеки цикъл е важен и не може да съществува без другите.

Келтите живеели и работели според тези цикли на живот, за да има „по-добро разбирателство и просперитет”. Те вярвали, че като честват циклите на сезоните и се съобразяват с тях, можели да открият много тайни на живота, земята и магията.

Келтските празници са:

ИМБОЛГ /1-2 февруари/, ОСТАРА /20-21 март/, БЕЛТЕН /30 април – 2 май/, ЛИТА /20-25 юни/, ЛАМАС/ЛУНАСА /31 юли  -2 август/, МЕЙБОН /21-23 септември/, САУИН /31 октомври/ и ЮЛ /21-22 декември/

Датите на Келтските празници не са фиксирани, защото всяка Келтска общност е празнувала, според различни източници – от няколко дни до 2 седмици.

IMBOLC или IMBOLG /”настъпване на пролетта”/
или OIMELC /oi-meilg – „когато има овче мляко”/
или CANDLEMASS /празник на свещите/
или BRIDES DAY/BRIDS DAY /Ден на булката – Ден на Света Бригит. Пикова дата: 1 или 2 февруари
Brigit

Това е втория от четирите „огнени” празника, посветен на идването на Пролетта. Той се илюстрира като булка, чакаща завръщането на Бог Слънце. Оттам идва ирландското име на празника „St. Briget’s Day” – Ден на Света Бригит. Според Келтското „Тройно Божество” – „Бабата” се преражда на Имболг в Дева Бригит – Богинята на Огъня и Лечителка. Бригит забременява и ражда Новото Слънце.
Бригит е Богинята на поезията, лечителството и ковачеството, а също така е покровителка на най-важните занаяти в келтското общество – боядисване, тъкане и варене на бира.
Основната цел на ИМБОЛГ е празнуване на Пролетта, сменяща Зимата. Това е период от време, свързван с началото на растежа и ръст като цяло. На този ден посяваме семена на нашите надежди и мечти за идните летни месеци.

Символи: свещи, булки /годеници/, кукла от житен клас, обагнени овце

Цветове: бяло, сребърно, светло-жълто

Ритуални Билки: босилек, дафинов лист, тамян, жълтурче могат да бъдат изгорени. Билките пищялка, смирна, а също така жълти и бели цветя могат да се използват за украса.

Как да празнуваме:

 • Разходете се. Намерете признаци на пролетта. Свалете обувките си и чорапите и вкарайте пръстите на краката си в калта.
 • Ритуал „Слънчев кръг”. Направете „кръг” от житни стъбла и го закачете на входната си врата.
 • Украсете свещи с лепенки, метални орнаменти, боя или друго покритие, каквото измислите /тоест свещта да не бъде “гола”/. Запалете ги и благодарете на Света Бригит за нейното просветление.
 • Отворете всички врати и прозорци и запалете всички светлини в къщата за няколко минути, за да излезе цялата „стара енергия”.
 • Полейте земята с мляко или сметана, за да събудите „семената на земята” и за да има изобилие от храна през пролетта и новата година
 • Brigit crossРитуал „Кръстче на Св.Бригит”. Направете кръстче от пшенични стъбла и си разменете кръстчета за закрила и просперитет през новата година

OSTARA /Остара/
или Празник на пролетното равноденствие

Ostara

е първият истински ден на пролетта и се празнува на 20 или 21 март. Дните вече са равни на нощите, силите на светлината побеждават силата на мрака, а Младата Земя продължава да узрява и да расте. Отново виждаме пъпки по дърветата. Изгражда се Енергията, дните стават все по-топли с обещание и надежда за добра реколта.

Богинята се явява като ОSTARA и носи кошница с яйца. Тя се придружава от Заека /символ на плодовитостта/, като Божие присъствие.

Името EASTER /Великден/ произлиза от древни фестивали на плодородието, покровителствани от богинята Eostre – тевтонска Богиня на пролетта. Всички култури имат пролетни фестивали от този тип. Зеленото е свещен цвят за този празник от древни времена, защото представлява раззеленяване на земята с растителност. Това е празник на новия растеж.

На този празник Богът и Богинята се представят като Зеления Човек и Майката Земя. Преданието казва, че Зеленият Човек е роден от Майката Земя през дълбоката зима, живее до края на годината и и умира на празника Сауин /SAMHAIN/ – 31 октомври. Богът и Богинята създават любовна връзка, която завършва на празника Белтейн /BELTAINE/ на 1 май. Друга важна част от празника е събуждането на Майката Земя.

Символи: яйце, питомен заек, равностранен кръст, пеперуда

Цветове: пастелни

Ритуални Билки: жълтениче, петолистник, жасмин, седеф, вратига и теменуга могат да бъдат изгорени. Жълъд, минзухар, жълт нарцис, кучешки дрян, орлови нокти, перуника, лилия и ягода могат да се използват за украса.

Как да празнуваме:

 • Детски Ритуал „Egg Race”: събират се няколко деца, на всяко се дава по едно твърдо сварено яйце, което то трябва да държи в чаена лъжица с протегната ръка. Едно от децата е Водач, който води „групата”. Децата следват Водача с индианска стъпка. Ако едно от децата изтърве яйце, то напуска групата. Победителят става Водач.
 • Ритуал „Ухажване”. Избират се Бог и Богиня, които взаимно се ухажват и символично двамата сеят семена. Двамата трябва да оцветят няколко яйца, които скриват в къщата. Яйцата трябва да бъдат намерени от празнуващите.
 • Ритуал „Събиране на цветя”. Излезте на разходка сред природата, като начин да я почетете и да празнувате с нея. Съберете диви цветя за Вашата празнична маса за вечеря.
 • Нюансите на Зеленото са традиционни цветове, украсете Вашето жилище с тях по Ваша преценка. Облечете зелени дрехи.
 • Създайте картина само от зелени листа и ярки цветя и я закачете на стената на Вашето жилище.
 • Запалете зелени свещи с аромат на бор, за да празнувате аромата на природата, която се ражда отново
 • „Събуждането на Майката Земя”. На най-младия присъстващ /мъж или жена/ се дава пръчка или жезъл. Човекът трябва да се отдалечи до възможно най-северната точка – „студено северно полукълбо, през което не минава Слънцето”. На това място избраният трябва да чукне по земята 3 пъти. По този начин най-младият „събужда” Майката Земя. В съответствие с Келтските вярвания, че всичко трабва да бъде „по три”, следва да чукнете още два по 3 пъти. След това призовавате Майката Земя да се събуди и започвате да празнувате в нейно име.
 • Начертайте с ножа буква „Х” в хляба и го благословете.

 

 

BELTAINE /Белтен/
Празник на Бога Слънце – Bel, празник на цветята

Beltaine

Това е “огненият” празник, празник на силата и плодородието, който възвестява пристигането на лятото. Празнува се „от залез на 30 април до залез на 02 май”. Счита се, че в келтска година има два основни празника – два сезона: летен БЕЛТЕН и зимен САУИН – 31 октомври. Думата “Белтен” буквално означава “ярък” или ”яркият огън”.

Символи: яйце, кошница, цветя, бито масло

Цветове: червено и бяло

Ритуални Билки: бадем, петолистник, тамян, невен, коча билка и лазаркиня могат да бъдат изгорени. Пищялка, синчец, маргаритка, глог, бръшлян, люляк, иглика и роза могат да се използват за украса.
Пристига лятото, времето става по-топло, разцъфват цветята и Земята тръгва напред към новия живот. Белтен е празник на цветята, плодовитостта, чувствеността и удоволствието. Първите цветя на Лятото се събират в чест на младата Земя. Богинята идва на този празник като Майската Кралица или Флора, а Богът се превръща в Майския Крал или Зеленият Джак.

Как да празнуваме:

 • Ритуал „Майска кошница”. Напълнете кошница с цветя и пожелания и я дайте на някой, който се нуждае от грижа.
 • Облечете ярки дрехи. Направете венец от току-що събрани цветя, сложете го на главата си и почуствайте как излъчвате радост и красота. Съберете клонки от глог и украсете къщата си отвън.
 • Ритуал за красота. „Изкъпете се” или наплискайте лицето си с росата в Белтенската сутрин и ще бъдете ослепително красива през цялата година.
 • Направете кошница от едно парче плат, като съберете четирите ъгъла на плата. Вържете „кошницата” с прежда и сложете в нея майски цветя. Тази кошница оставете пред вратата на Вашите приятели или съседи.
 • Ритуал „Магическо дърво”. Келтите смятали, че някои видове дървета ако бъдат запалени на Белтен, имат свръхестествена сила. Трябва да се намери тясна пътека в урва или на плитък речен бряг. На разстояние колкото да мине човек се слагат и запалват дървени клони от следните видове: Офика /самодивско дърво/, Бреза, Ябълка, Дъб. Огънят трябва да е много слаб, по-скоро пушек. Трябва да се мине по тази пътека и огънят да те „опуши” за да опази и пречисти от болести и безплодие.
 • Ритуал Maypole Dance. Това е старинен танц, символ на плодовитостта.

Поставя се висок стълб, украсен с цветя, знамена и други знаци. В горната част се закачат разноцветни ленти. Всеки участник държи едната лента и се движи в кръг, като мъжете се движат в една посока, а жените – в друга. Постепенно лентите се скъсяват и се заплитат, но участниците продължават да се движат. Ритуалът свършва когато стълбът е „украсен със заплетени ленти като плитка на моминска глава”.

Maypole

 

LITHA /Лита/- „Midsummer night”
Празник на  лятно слънцестоене, „Ден на събирания”

Litha

Това е най-дългият ден в годината, в който Слънцето къпе Земята в безценна светлина. Според келтския календар лятото започва на “Белтен” – 1 май и свършва на “Лунасах” – 1 август. Този празник е „посред лятото”. Денят, в който се събира човешката общност за земните си дела. Празнува се „от 20 до 25 юни”.

Символи: слънчев диск, имел, пера, листа

Цветове: зелено, златно и жълто

Ритуални Билки: петолистник, копър, лавандула, див пелин, мащерка и върбинка могат да бъдат изгорени. Коноп, ралица, борови клонки, роза и глищиния могат да се използват за украса.

Как да празнуваме:

 • Ритуал „Огънят на любовта”. Влюбени двойки се хващат за ръце и прескачат 3 пъти през огъня, за да имат дълъг и щастлив брак, пари и много деца. Въглените от огъня имат магическа сила, те са талисман срещу нараняване, лошо време в сезона на реколтата. Въглените се поставят до житни полета и градини за да запазят и умножат реколтата.
 • Ритуал „Събери билки”. На този празник се събират билки за магия и здраве. Късайте не повече от 1/3 от растението или корена с коса или кама. На този празник билките имат по-голям здравословен ефект.
 • Ритуал „Магическа вода”. Отидете до чист извор с вода докосната от гръмотевица и пуснете 3 малки монети в него. На този ден чистата вода става магическа, налейте си малко от извора в неметални съдове и занесете вкъщи. Не изливайте водата, защото с нея ще излеете и енергията. Водата не се пие, а се пази 6 месеца и се връща на същото място.
 • Ритуал „Събиране на мед” През юни пълнолунието се нарича „Медения Месец”, защото това е сезон за бране на мед. Медовината е традиционна напитка на празника.
 • „Билкови Ритуали”
  • Вържете върбина, розмарин и исоп с бял конец и потопете в съд с пролетна вода. Поръсете тази вода в къщата, за да изгони негативното, потопете във водата вашите работни инструменти за пречистване.
  • Потопете мащерка в олио и леко намажете клепачите си за да видите “вълшебство тази вечер”.
  • Вържете китка копър с червена панделка и окачете на вратата, за да има този дом дълъг живот и защита.
 • Ритуал „Две Свещи”. Поставете зелена свещ отляво и червена свещ отдясно на масата или на пода. Намислете някакво желание. Ако свещите са на маса, сложете ръцете си успоредно от китката до рамото между двете свещи. Ако свещите са на пода, бавно вървете между тях.
 • Ритуал „Y прьчка” В дните на празника намерете едно от трите дървета: лешник, ябълка или върба. Направете посочената пръчка, която ще помага за:
  • Търсене на вода
  • търсене на злато
  • търсене на крадци или убийци

 

LAMMAS /Ламас/или LUGHNASSADH/Лунаса/
или „Фестивал на хляба” или „Августовска бъдни вечер”
Пикова дата: 31 юли, 1 или 2 август

Lammas

Този празник се пада между лятното слънцестоене и есенното равноденствие, когато денят става все по-къс, а нощите – все по-дълги.

Ламас и е първият от трите Празника на Реколтата, последван от Mabon и накрая от Samhain. Ламас или Лунаса е „житният” празник, посветен на зърнена реколта от царевица, пшеница, ечемик и, естествено, хляба. Плодовете и зеленчуците, които узряват в края на лятото са също част от традиционния празник.

Богинята, с образ като Кралица на изобилието се прославя като нова майка, която ражда изобилие, и Бог е почитан като бащата на благосъстояние.

Символи: всички житни култури, хляб, ягоди.

Вършитбата за келтите е била свещен акт и в домовете им, където се е съхранявало събраното зърно, на входната врата отдолу се е поставяла „дървена плочка”, „за да не избяга зърното” в пряк и преносен смисъл. Смята се, че от това се е появило понятието „праг на вратата”.

Цветове: сиво, жълто, златно, зелено

Растения и Билки: стъбла от житни култури, пирен /гарига/ и тамян могат да бъдат изгорени. Акациев цвят, изкласило жито, ружа, мирта, дъбови листа и пшеница могат да се използват за украса.

Как да празнуваме:

 • „Морски ритуал”.  Направете „пясъчни свещи” в чест на Бога и Богинята на Морето.  Разтопете няколко стари свещи, които сте палили по празниците по следния начин: сложете остатъците от тези свещи в метален съд, който е потопен във вряла вода. Добавете за аромат етерично масло. Направете „дупка” в мокрия пясък дълбока колкото един пръст. Поставете фитил и го дръжте докато наливате разтопения восък. Когато свещта се втвърди, извадете я от пясъка и я почистете. Това е Вашата свещ за празника, която трябва да запалите до пълно изгаряне в празничната вечер.
 • Ритуал „Огърлица”. Направете наниз от царевични зърна с черен конец като огърлица и го носете през празничния ден.
 • Ритуал „Бутилката на Вещица”.  Вземете стъклен буркан и сложете в него предмети с остри крайници. Можете да използвате игли, карфици, тръни, бодли, пирони и счупено стъкло. Този буркан трябва да „погребете” /заровите/ в близост до входа на къщата, до пътя или в по-голяма саксия. С този ритуал прогонвате злото.
 • „Задължителните” плодове за консумация на този празник: ябълки, житни храни, хляб /особено царевичен хляб/, ягоди. Яжте и украсете с боровинки целия празник. Те са символ на добра реколта.
 • Ритуал „Съберете плодове”. Съберете семейството си и отидете в някоя градина да събирате плодове. Това ще Ви помогне да имате „плодове” през цялата година.
 • Изпечете хлебна питка във формата на мъж или жена, направете кукла само от царевични стъбла и ги поставете на празничната маса за вечеря

 

MABON /Мейбон/
Втори Празник на Реколтата /Винен Празник/
Пикова дата 21 – 23 септември

Mabon
Този празник се пада на есенното равноденствие, в края на летните месеци и идването на зимата. Дните и нощите отново са еднакви, градините цъфтят и са пълни с изобилието от Природата.

Но във въздуха вече се усеща дъхът на новия сезон и започва подготовка за дългите студени зимни месеци. Основната селскостопанска реколта вече е събрана, остават късни плодове и ядки.

Енергията от умиращите растения се връща обратно в земята. Листата на дърветата стават червени, кафяви и златни, като символ на залязващото Слънце. Природата се приготвя за зимата.

Според Келтите това е сезонът на баланса между вътрешния и външния свят. От този момент ние трябва да разчитаме на вътрешните сили и да правим дългосрочни планове. Трябва да „посеем” мислите, които ще зреят в подсъзнанието до пролетта.

На този празник „като за последно” трябва да облечем хубави дрехи, да пием вино, да празнуваме щедро.

Към този празник трябва да приключим старите си дела, защото започва период на размисъл и почивка.

Подобен празник при християните е Свети Архангел Михаил /Michaelmas Day/ – 29 септември, защото се смята че Св.Михаил закриля срещу силите на мрака.

Символи: ябълки, вино, лози, венци, кратуни, „рог на изобилието”

Цветове: кафяво, оранжево, червеникаво-кафяво, есенни цветове

Растения и Билки: тамян, невен, смирна, градински чай и магарешки бодил могат да бъдат изгорени. Жълъд, папрат, орлови нокти, млечка, дъбови листа, борови клонки и рози могат да се използват за украса.

Как да празнуваме:

 • Ритуал „Върнете на Майката Природа”.  Вземете по едно от всички зеленчуци, билки, плодове, ядки и друга храна, която произвеждате или купувате най-често и „върнете” на Майката Природа – оставете ги в градината или в гората. Също така поръсете с изкласило жито около дома Ви за да има богата „реколта”.
 • Ритуал против уроки. Вземете червен конец и нанижете лешници. Сложете вкъщи на скрито място.
 • Ритуал „Ябълката”.
  • Първа част. Намерете кафяви или оранжеви свещи или ги оцветете. Направете малък „олтар”, където да сложите символите на сезона: кошница с малки кратунки, ярки есенни листа, чаша вино или сайдер, грозде или боровинки и ябълки. Запалете свещите. Застанете пред „олтара” и вземете ябълката с двете ръце. Излезте навън, вдигнете ръцете с ябълката и усетете енергията от Боговете, която идва чрез нея във Вашето тяло. Разрежете ябълката на две, така че семената да правят „пентаграм” и я върнете на „олтара”.
  • Втора част Вземете чашата вино /или сайдер/ от „олтара” и отпийте малко, като мислите за божественото начало.
  • Трета част. Извикайте природните стихии и им благодарете за помощта към Вас като се обръщате на четирите посоки с думи:
   • Север:  Земя – Домът и Финансите
   • Изток: Въздух – Обучение и Познание
   • Юг: Огън – Кариера и Постижения
   • Запад: Вода – Емоционален баланс и Ползотворни Връзки
  • Четвърта част. Изгасете една от свещите /или всички/. Постойте малко „на тъмно” и помислете, че макар и да идва зимата „светлината ще се върне отново”. Ябълката, която Ви зареди с Енергия не се яде, тя трябва да престои на „олтара” една нощ, на следващия ден я „върнете в земята, откъдето идва”.

 

SAMHAIN /Сауин, Самхейн/
Или „Ден на Вси Свети”
или „Нощта на предците” или „Св.Мартин”
31 октомври

Samhain
Буквално означава “Краят на лятото”. За Келтите, след Сауин започва зимата и новата година. На този ден се празнува „краят на всички реколти” – на ечемика, овеса, пшеницата, ряпата и ябълките.

Това, което не е прибрано ще бъде разрушено от студеното дихание на Магьосниците през ноември. На тази дата се почитат починалите предци.

В нощта на Сауин Старият Бог умира и се преражда на празника Юл /21 декември/, а докато Богинята Баба скърби за своя син между двата празника, хората “живеят в пълна тъмнина”. И тъй като в дългата нощ на Сауин пристигат душите на умрели предци, празникът е подходящ за провеждане на спиритически сеанси. За да улеснят идването на душите, е било прието да се оставя храна пред къщи и да се запалят свещи на прозореца.

Този празник в християнския свят се трансформира в Хелоуин.
Pumpkin

Смята се, че в основата на модерния Хелоуин е старата ирландска легенда за “Джак Лампата /Фенера/”.

Според тази легенда, имало едно време един пияница и мошеник, казвал се Джак, който с хитрост е накарал Дявола да се качи на едно дърво. След което Джак е изрязал кръст на ствола на дървото и по този начин е заклещил Дявола. Тогава Джак е поставил условие, че ако Дяволът спре да го изкушава, той ще го пусне да слезе от дървото. Така и станало. Когато Джак умрял, не го пуснали в Рая заради лошите му навици и естествено не го пуснали и в Ада, заради това че е излъгал Дявола. Дяволът все пак дал на Джак един въглен “да свети в тъмното” като го сложил в изрязана ряпа, за да “свети по-дълго”. После ряпата е сменена с по-удобната тиква.

Друга традиция е присъствие на котка. Обикновена котка не носила нищо добро, защото усещала присъствие на умрелите, тоест е своеобразна вещица. Но особено внимание е имало към Черните котки, защото в Келтските традиции черният цвят е символ на Богиня Баба /Старуха/ – една от Тройното Божество – Девойка/Майка/Баба.

Смятало се е, че вещиците можели да сменят цвета на козината на котките, но “само 9 пъти в целия им живот”
Cat

Символи: казан, ряпа или тиква със свещ, маска, метла

Цветове: оранжев, черен

Растения и Билки: пирен, овча опашка, пачули и градински чай могат да бъдат изгорени. Жълъд, ябълки, тикви, дъбови листа, слама, зановец, росен, папрат и лен могат да се използват за украса.

Как да празнуваме:

 • Изпийте греян сайдер подправен с канела. Ритуалът е за умрелите.
 • Ритуал „Предсказване на бъдещето”. На Сауин точно в 11 часа ако погледнете в кладенец или извор, бъдещето „ще се отвори пред Вас”.
 • Pomona
 • Ябълкови ритуали. Когато Келтите биват покорени от Римската Империя, някои римски ритуали са влезли в бита им. Особено внимание на келтите спечели Помона – Богинята на Реколтата. Помона често се е изобразявала седнала върху кошница с плодове и цветя. Ябълките били свещени плодове на Богинята и много ритуали, включващи този плод, влезли в обичаите на Сауин. Ябълката винаги е била помагало за гадаене. Девойките са се събирали пред съд с течност, носейки по една ябълка. Едновременно потапяли ябълките и чиято ябълка изплува най-напред, тази девойка ще се омъжи първа. При беленето на ябълките тълкували първата буква в името на бъдещия съпруг. Също по дължината на обелките определяли, колко ще живее човек.
 • Направете Сауинска Свещ. Вземете бяла свещ и я намажете с масло от пачули. Запалете я, сложете я в изрязаната ряпата и кажете: „С тази свещ и с този огън приветствам Духа на Сауин”.
 • Напишете пожеланието си върху дъбов лист и го изгорете на свещта. Не пишете „да се отърва от лоши навици”, а добро пожелание за Новата година, защото този ден е като Новогодишната нощ.

 

YULE /Юл/
Или „Midwinter” или „Св.Фион”
21 или 22 декември

Yule

Този празник е в деня на зимното слънцестоене и най-дългата нощ в годината. Тъй като Келтската цивилизация е доста преди Християнството, празникът няма никаква връзка с Коледа. В този ден се празнува вечният природен цикъл и празник на продължаващ се живот в дългите зимни месеци. На този празник Келтите украсявали борове и празнували като цялостна общност.

Съществува близка връзка на този празник с Коледата, но истинската Келтска „основа” е връщането на Бог Слънце, а с него и „светлината”. Затова трябва да се празнува „с много светлини и много празници”.

В Ирландия се намира мегалит Нюгрендж /Newgrange/. Представлява един кръгов комплекс от високи камъни. Възрастта на камъните е над 5000 години, тоест Нюгрендж е по-стар от Стоунхендж, по-стар от Египетските пирамиди и т.н. Камъните са разположени така, че в деня на зимното слънцестоене образуват прецизно пресечени слънчеви лъчи. Лъчите осветяват сложни орнаменти, изсечени на всеки камък като спирали, „очи”, слънчеви дискове и т.н. И макар, че до този момент не е напълно изяснено как Келтите са използвали този комплекс, това показва колко важни са били „двете дати”- лятно и зимно слънцестоене.

Символи: вечнозелено, венец, бодлива зеленика, чекрък, цепеница

Цветове: червено, зелено и бяло

Растения и Билки: бодлива зеленика, имел, бръшлян, кедър, смрадлика, розмарин, тамян, смирна, сандалово дърво и бор могат да бъдат изгорени. Като жертвоприношение могат да се използват: ябълки, индийско орехче, борова шишарка, борови листа и цели канелени пръчки.

Как да празнуваме:

 • Caroling song
 • Ритуал „Каролинг”. Идете до съседските домове и изпейте празнична песен. Оригиналната версия е, че няма ограничение за възрастта и брой домове за пеене. Обикновено този ритуал се прави по време на всички празнични дни.
 • Ритуал „Горене на Юлска Цепеница”. Този ритуал е в чест на Богинята Майка, която ще роди новия Бог Слънце. Цепеницата трябва да се запали в деня на празника и да гори „ако помогне Богинята” до полунощ. До нея се слагат остатъците от цепеницата от миналата година.
 • Ритуал „Горене на свещи” Задължителната традиция в деня на празника е поставяне на много свещи в дома, а също до и около олтара. За олтара Келтите приемали всички свещени за общността места. Светлината е в чест на Бога Слънце, който е Бог на уморената година и се бори срещу Бога Дъб /на мрака/ за възвръщане на светлината.
 • Ритуал „Украсяване на Юлско Дърво”. Изберете едно голямо дърво, за предпочитане бор и го украсете с „цветни елементи”. Те символизират „звездните обекти”- Слънце, Луна, звезди, а също така душите на умрелите през тази година. Също така го украсете със сушени ябълки, ягоди и пуканки.

 

Facebook Comments

This post is also available in: English