„Зарът е хвърлен…“ – Игри и пособия за игри в Келтска Европа

БРЕНДАН МАК ГОНЕГАЛ              ФЕВРУАРИ 17, 2019

ALEA IACTA EST – Games and Gaming Pieces in Celtic Europe

превод: Сурен Исраилян 11.05.2019

 

“Изумително е,че те играят на зарове напълно трезви и се отнасят към това като към много сериозна работа и то , така отчаяно рискуват на „всичко или нищо“, че когато всичко друго е изгубено, те залагат свободата и самите себе си на последното хвърляне.“    

(Tацит, Germania 24)

Както и в съвременния свят,залагането и хазартните иги играят централна роля в живота на европейските общества по време на Желязната Епоха. Многобройните археологически находки от келтските поселения и гробници от Британските острови на запад, до село Кълново в източна България, доказват факта, че тези дейности са нещо обичайно за всички келтски племена на континента.

 

 

 

Костни зарове, намерени в келтско поселение в Naintré (Poitou-Charentes), Франция  (средата на 1-ви век пр.н.е.)

Костни зарове, намерени в келтско поселение в Acy-Romance (Ardennes), Франция   (1-ви век. Пр.н.е.)

 

Костни зарове, намерени в светилище на келтско поселение в Roseldorf , Долна Австрия. Находките идват от светилище, вероятно посветено на богинята  покровител на конете – Епона /Epona/. (3-2 век пр. н.е.)

 Наистина, популярността на хазартните игри сред келтите е толкова голяма, че към края на Желязната Епоха пособия за хазарт се произвеждат в индустриални количества. Археологически доказателства за този феномен са документирани в централна и източна Европа, в места като Manching – Pfaffenhofen District/ и Berchung-Pollanten (Neumarkt District) в Германия; в Бохемия те са намерени на места като Stradonice; в Моравия – в поселенията в Drnholec (окръг Břeclav), Křenovice (окръг Přerov) и Mistřín (окръг Hodonín). В западните райони на келтите, работилници, изработващи зарове, са открити във Франция, на места като Villeneuve-Saint-Germain (Aisne) в Picardy, в Levroux (Департамент Indre) in Centre-Val de Loire и в Aulnat-Gandaillat (Департамент Puy-de-Dôme) в Auvergne.

Зарове от кост, рог и пясъчник /камък/ – хазартни пособия от келтския опидум в Бохемия (Bohemia), Чешка република.  (2-1 век пр. н.е.)

   Докато обикновените келти  залагат със зарове, направени от кост, рог и камък, по-заможните, естествено, си позволяват по-скъп материал. По-специално, прекрасни примери на подобни хазартни пособия са изработвани от стъкло, производството на което достига високо техническо ниво при келтите от средата на Латенския период и по-нататък.  

 

 

 

 

Стъклени пулове от гробница на келтски воин в Перуджа, Италия (4-ти век пр. н.е.)

 

 

 

 

Пълен набор от стъклени пособия за игра, намерени в богата келтска гробница в Welwyn Garden City (Hertfordshire), Англия (ок. 30г. пр.н.е.)

Facebook Comments