Келти

Chan fhiach cuirm gun a còmhradh.

„A feast is no use without good talk.“

Няма панаир без приказка – келтска поговорка

 

 

Какво общо има между традицията да се хвърля монетата във водата, думата „бард” или „долмен” и най-популярни орнаменти от съвремената татуировка ?

Всичко това и още много много предмети и обичаи, известни и използвани до днес произхождат от една велика цивилизация, съществувала в цяла Европа, достоен съперник на Римската империя. Цивилизация, която е жива до днес поне в три съвременни държави – Ирландия, Великобритания и Франция и има верни последователи в целия свят, включително и в България.

Това са Келтите, които Европейският Съюз смята за първа паневропейска цивилизация.

По ирония Келтите винаги са били „странни” в очите на европейците. Римляните наричат Келтите „Гали”, а гърците – „Келтои”, но и на двата езика тези думи означават „варвари”.  През 5-3 век пр. н.е. Келтите са непобедими, те окупират по-голяма част от Европа на север от Алпите, а през 3 век пр. н.е. тръгват и на юг.

Около 281 г. пр. н.е. те стигат земите на днешна България и основават царство, наречено Тиле /Thile/, а след това продължават похода си на юг, влизат в земите на днешна Турция и в Анадола основават най-южното Келтско царство, наречено Галатия /Galatia/. Галатия съществува над 300 години /според различни източници и повече/, но Тиле явно е било „трън в очите” на траките, които елиминират това царство през около 218 г. преди н.е.

Келтите имат индоевропейски произход, те са били типични номадски племена, мобилни, добре въоръжени и организирани. Макар че до днес не е открит нито един доказан писмен източник на Келтите, практически всички народи, населяващи Европа са описали живота им до най-малките подробности, а Римляните са дори копирали специфичните Келтски предмети, например ризница.

Същите Римляни са авторите на „кръвожадния” образ на Келтите като примитивни варвари канибали. Един от римскте историци – Публий Корнелий Тацит простичко обяснява този факт – „врагът на Римската империя не може да има друг статут от примитивен варварин”.  Този образ е съществувал през вековете, докато съвременната археология открива в блата на Австрия /Upper Austria/ и Франция /La Tene/ скелети на хора с предмети на бита с доказан келтски характер. Археолозите откриват, че тези „кръвожадни и примитивни варвари” са носили златни и сребърни закопчалки на дрехите си, къносали са си косите в различни цветове, най-често в бяло за мъжете и златно-оранжево за жените/, изрязвали са ноктите си и са бръснели косми по тялото/

 

Влиянието и силата на Келтите се виждат от тази карта от 3 в.пр.н.е.

жълто: Гърция и гръцки колонии

тъмно-зелено: Елинистични култури
зелено: Етруски
бордо: ранна Римска империя

Предполага се, че Келтите са пристигнали на Британските острови през   5-4 век преди н.е. По това време основната част от Келтите е живяла на Континента, но с укрепването на Римската империя и походите на легионите, Б

ританските острови и провинция Бретан във Франция са останали най-сигурни места. Римляните нападали островите няколко пъти и когато Англия /England/ е била превзета, келтските кланове се преместили към по-далечните земи – Ирландия, Уелс и Шотландия. На практика в тези земи Келтското влияние никога не е било прекъсвано и затова в днешни времена повечето ирландци смятат, че имат Келтски корени. Много съвременни жители на Ирландия, Уелс, Шотландия и Бретан /Франция/ говорят на келтски диалекти.

Келтските езици са част от Индо-Европейска група и в момента се използват на територията на „Шестте Келтски Нации” – Шотландия /Scotland/, Ирландия /Ireland/, Остров Ман /Isle of Man/, Уелс /Wales/, Корнуол /Cornwall/ и Бретан /Brittany/ На тази територия живеят 18 570 000 души, от които по данните на организацията Келтска Лига /Celtic League/ около 3 милиона жители познават или говорят келтски диалекти. Тези факти очевидно доказват, че келтските езици и култура не са мъртви, а са напълно активни фактори, които се развиват макар и в регионален мащаб.

 

Как са живели Келтите ?

 

Келтската цивилизация не е оставила писмени документи, затова повечето писмени данни са от съвременниците, най-вече римляните и гърците /първите документи са от 5 в. пр.н.е/.

„Официалната” представа за живота на Келтите винаги е била меко казано негативна. Доскоро се предполагаше, че „варварските” Келтски народи са живеели в примитивни жилища облечени с груби кожи, вярвали са на странни божества и непрекъснато са участвали в кървави ритуали. И поради факта, че източниците са били широко известни, тази представа за Келтите се е приемала за истина.

Келтите са впечатлили римляните и гърците със своите „нескромни дрехи” и външен вид. Повечето Келтски кланове участвали в битките голи, но телата им са били изцяло боядисани във „военни” цветове – златисто на син фон. Всъщност съвременниците като Публий Корнелий Тацит, които отричали “примитивната” същност на този народ описват Келтите, живеещи на Британските острови като хора с руса, червена или златиста коса, добре сложени. Интересен според него е фактът, че Келтските жени според съвременниците са били винаги по-високи от римляните, с пишна коса, заплетена в сложна плитка, облечени в боядисани и бродирани дрехи. Мъжете и жените са носели прави вълнени полички /които сега наричаме шотландски/, носили са украшения, като огърлици, браслети и халки, включително златни и сребърни. Изящни брошки, използвани като закопчалки на горни дрехи и поли са

били обичайни предмети в Келтския живот.

Убедителен аргумент в полза на “цивилизования” живот на Келтите дават намерените скелети в блатата и мочурища в Дания и Англия. Повечето Келти са живели в села с развито земеделие, градовете им са свързвали селата като места за икономическа и културна активност. Укрепените градове и свети места са били издигнати покрай оживени пътища. Именно разкопките от Келтските поселения са показали истинския ж

ивот на Келтите, различен от описанията на Цезар, Полибий, Страбо и др.

Например при разкопките в La Tene /Западна Франция/ бяха намерени плетеници, метални изделия, керамика, стъкло при това аранжирани със сложни геометрични орнаменти. Тоест Келтите не само са били майсторите в обработване на металите, включително изработване на мечове, но и са имали усет към изящното и съвършеното.

Ето пример на един класически Келтски орнамент:

Разбира се, не бива и да идеализираме Келтите, Прочутата Келтска предводителка Будике през 61 г. е разрушила изцяло Лондон /Londinium/ и още 2 английски града, като се предполага, че жертвите след местното население са били 70 000 – 80 000 души.

 

Къде живеят потомците им сега ?

Днес, хората които смятат, че имат Келтски корени могат да бъдат открити в следните региони:

  1. Република Ирландия /Ireland/.  На келтски – Eire
  2. Остров Мaн /Isle of Man/ – самостоятелна общност в рамките на Великобритания. На манкс /келтски диалект/ –  Ellan Vannin
  3. графство Корнуол /Cornwall/ Южна Англия, на корнуолски /келтски диалект/ – Kernow
  4. Шотландия / Scotland/, на шотландски келтски – Alba
  5. Уелс /Wales/, на уелски /келтски диалект/ – Къмри /Cymru/
  6. провинция Бретан /Brittany/ Франция, на бретонски /келтски диалект/ – Breizh

На тази карта е показано разпространението на Келтската цивилизация:

 

жълто –  територия Hallstatt, 6 в. пр.н.е

светло-зелено  –  максимална Келтска експанзия към 3 в. пр.н.е. /включително и половината днешна България

бяло    Регион Луситания в Иберия, където присъствието на Келтите не е доказано

зелено – Шестте Келтски Нации /Scotland, Ireland, Isle of Man, Wales, Cornwall and Brittany/

тъмно-зелено –  региони, където Келтските езици се използват в ежедневието и до днес /картата е взета от Wikipedia/

Освен Шестте Келтски Нации хора с Келтски корени има в:

  1. провинция Галисия /Galicia/ Испания
  2. провинция Астурия /Asturies/ Испания
  3. областта Галатия /Galatia/ Турция

Какво дадоха Келтите на Европа и света ?
обич към Майка Природа
Mother Nature /Майка Природа/

Всеки от Осемте Келтски празника /Имболг, Остара, Белтен, Лита, Лунасах, Ламас, Мейбон, Сауин и Юл/ съдържа ритуали, почитащи Майката Природа. По времето на всеки от празниците Келтите украсявали с цветя и билки ритуалните места, като неписаното правило било: „Късай 1/3 от стъблото”.

На празника Белтен, например, Богът Бел се явявал предрешен в туника със зелени листа и е наричан „Зеленият Джак” /Green Jack/.

Дори хороскопът на Келтите е дървесен: зодиите са наречени на различни видове дървета сменящи се на всеки 10 дни.

Равнопоставеност на мъжете и жените

Според Келтската митология животът се ръководи от „Тройно Божество”: Мома, Майка, Баба, които са символи на Живот, Смърт, Прераждане. Това е вероятната причина за първото в Европа равенство на половете.

Съвременниците на Келтите с учудване описват Келтските жени-пълководци, жени-търговци и притежателки на имоти, дори жени-друиди. Келтските Богове и Богини са били равнопоставени и еднакво „важни”.

Андраста /Andrasta/ Богиня на Победата
Беленус /Belenus/ Бог на Слънцето и топлината, в превод „бляскав”
Артио /Artio/ Богиня на гората, в превод „мечка”
Камулос /Camulos/ Бог на войната
Кернунос /Cernunnos/ Бог на животните
Ипона /Epona/ Богиня на на плодовитостта

предмети от желязо:
плуг,
Когато не са воювали, Келтите са били добри фермери, толкова добри, че можели да имат на полето до 8 вола едновременно. Затова те изобретили металния плуг, който в комбинация с волски впряг бил много по-ефикасен.

меч, ризница от метални халки

В Къркбум /Kirkburn – Източен Йоркшир/ е намерен меч, който се разглобява на 70 различни части /предполагащ скрито пренасяне/, тоест самият меч, дръжката и ножницата се сглобяват от 70 различни метални части, което говори за високо майсторство на Келтските „оръжейници”.

Още по-впечатляващ е фактът, че около 3 в. пр.н.е. Келтските майстори изобретяват металната ризница от халки /Chain Mail/, която е известна и днес. Римските съвременници пишат, че империята е копирала ризниците от телата на убитите Келти и така този толкова познат атрибут се разпространил в Европа.

Друиди
Друидите били най-тачените хора в Келтското общество. Те били лечители, проповедници, съдии, учени и учители. В определени случаи /например при внезапно вражеско нападение/ те са имали по-големи права дори от краля. На практика те са свързвали Келтските кланове в една общност. Друидството е вълнувало хората през всички векове, дори през 17 век то било „възродено” като традиция /Druid Revival/. Влиянието на Друидите върху Келтското общество било толкова голямо, че римляните нападайки Келтско селище първо убивали Друида.

Една от трактовките на Философията на Друидите са така наречените Седем Дарби на Друидството:

Първата Дарба – философията, която твърди, че животът е свещен дар и подчертава човешката роля в създаването му.

Втората Дарба – близостта с Природата, синхрона на нашия живот с естествените цикъли на Природата, а оттам и развитие на чувство за общност с всички живи същества.

Третата Дарба – изцеление с опита, който помага за лекуване и подмладяване, заедно с душевни и физически методи за здраве и дълголетие.

Четвъртата Дарба – третира нашия живот като пътуване, през юношество, брак и смърт в името на нашите деца.

Петата Дарба – откриването на Нови реалности, Ново съзнание, Новият Свят, които да бъдат изградени върху Келтските и Друидски образи и традиции.

Шестата Дарба – развиване на нашите възможности като път към самоусъвършенстване, насърчаване на творческите ни сили, психически качества и интуиция, подхранване на интелектуалната и духовната ни сила.

Седмата Дарба – Магията, която учи как идеите стават реалност, как да открием, отгледаме и използваме силата на духовния импулс, който Друидите наричат Awen /просветление, вдъхновение/.

Facebook Comments