Животните като символи в келтската култура и тяхното значение

Leah M Bostwick,                         превод: Сурен Исраилян 22.02.2017г.

Celtic Animal Symbols & Meanings

Келтските животински символи

Келтите винаги са имали предвид значението и символиката на всичко в природата, което ги е заобикаляло. И животинския свят също не е бил изключение. С течението на времето тези символи, давани на животни, са разкривали различни аспекти от ежедневния живот на келтите, като бижутата, гоблени, дрехи, произведения на изкуство и много други.

Животните са били символи, идоли, дори зодиакални знаци, защото това е помагало да се покаже своята индивидуалност и личните качества във всекидневието. Когато разбираме за значението на всеки животински символ, ние приемаме тази символика в нашия живот – това са го разбрали келтите преди много години.

Келтите са вярвали, че животните в естествената си среда са влияели върху живота на хората. Те са ни карали да помислим върху нещо, което ни е убягвало или сме го пренебрегвали. По този начин те са ни помагали да вървим по правилния път в живота. Келтите са разбирали достатъчно добре поведението на  всяко животно и са използвали тези знания са свързване на качествата „отвътре” с поведението „отвън”. Келтите са познавали взаимодействащата природа на духовната връзка с животните и са разбирали, че хората трябва да бъдат възприемчиви към получаването на послания и символи.

Значения на животинските символи на келтите.

Бикът

Едно от такива животни е бил бикът. Като символът на силата и непреклонност бикът често олицетворявал мъжественост и упоритостTop of Form

Bottom of Form

на силата. От другата страна той също така е бил символ на женската плодовитост. Като такъв бикът често е бил рисуван върху спалното бельо: чаршафите, пеньоарите, възглавниците и т.н. Смятало се е, че така мъже и жените са получавали по-голяма полова сила и желание, което е помагало за по-голямото поколение. Освен това притежаването на биковете е давало възможност за голям хранителен ресурс, и самите те са станали символ на богатството и изобилието.

 

Котката

Другият символ, която е присъствал в много древни цивилизации, включително Келтската, Египетската и Римската. Търпеливи и мистериозни, котките са се смятали за пазачите на отвъдното и на тайните, а тяхното познание е било неразбираемо за хората.

Кучето

За разлика от котката, кучето се е смятало за вярно към хората. Приемано като „най-добрият приятел на човека” кучето е било подходящо „за общуване”. Смятало се е, че то носи здраве и късмет.

Грифон 

Това вероятно е най-стария символ в келтския фолклор. Полу-орел, полу-лъв, грифонът е пример на двойствеността на живота, на доброто и лошото. Това същество е символизирало такива доблестни качества като благородство, справедливост, сила и бдителност – нещо, което виждаме в рисунките по гробниците. В този смисъл грифонът се е появил, когато келтите са имали нужда от подобни способности. Ако хората забравяли за тези качества, грифонът, е носел „гнева на боговете” и е превръщал келтите в лакоми, отмъстителни и жестоки.

Пеперуда

Келтите са използвали „Огъм” /Ogham/, „езика на дърветата” за разбиране на творенията на природата. Някои животински символи присъствали както във всекидневието на келтите, така и в свещения език „Огъм”. Пример на това е символът „Пеперуда”. Традиционно тя се е възприемала като символ на преобразяване, вдъхновение и прераждане. Това най-добре показва разбирането на келтите за естествения цикъл на живота и смъртта. Тези народи са възприемали живота като повтарящ се, както във физическия, така и в духовния смисъл. Животът е пълен с промени и метаморфози, а пеперудата сама по себе си е била символ на това.

Според правилата на Огъм пеперудата е била свързана с дървото ясен. В този смисъл тя се е възприемала за знак за хората да изживеят живота си по „своя собствен път”. Ние често живеем в един подреден до детайли свят, без да имаме възможност да видим това, което е около нас. Пеперудата прави обратното, тя ни подсказва за важността на промяната ни отвътре. Без тази промяна няма как да разберем дали вървим в правилната посока. Келтите са имали тази вътрешна самооценка и са вярвали, че тя е помагала по един елегантен и балансиран начин.

Гъска

Друг популярен животински символ в келтската общност и в езика Огъм е била гъската. Тези птици са били честа гледка в сочната зеленина на Ирландия. Наблюдавайки гъските като прелетни птици, келтите са мислили за символизма и ролята на тези създания. Миграцията им е била символ на преходния свят на всичко, което е било около тях.

На нивото на отделен човек това, според келтите е насърчавало хората да приемат промените около тях. Като са приемали промените в настроенията, мислите и мненията те са могли да изживеят пълноценен живот. Келтите са смятали, че когато са били наясно с мислите си, те ставали едно цяло с делата. Гъската също се е приемала като важен знак за дома и огнището, защото тези птици винаги са се връщали у дома през пролетта, в края на миграцията. Ето защо символът на гъската е присъствал в дома на всеки келтски воин, за да го пази да се върне жив от битката.

 

Списъкът на животинските символи в келтската култура вероятно е бил безкраен. Като всеки друг символ, те са били достатъчно субективни, защото всеки от нас има своята преценка за всяко животно. Ние просто трябва да „отворим” мозъка си и да слушаме.

Facebook Comments