От Белтен до Сауин празнувайте свещените келтски празници на Ирландия Molly Muldoon @IrishCentral Май 01, 2016 05:00 AM Превод: Сурен Исраилян 09.02.2017

Съществуват осем свещени дни в Ирландия, времето, когато целия келтски свят се е спирал за да празнува. Християнството е пригодило много от тези празници за своите тържества.

Ден на Св.Бригид /
St Brigid’s Day/

Това е първия празник на годината, Денят на Света Бригид се празнува на 1 февруари, с което се отбелязва началото на пролетта. „Бога Брайд“ или „Кръста на Св.Бригид“ е символ на празника.  По традиция, тръстика или слама се събира от полето и с тях се прави ритуалния кръст.  Света Бригид и най-тачената светица в Ирландия, те е била игуменка в един от първите манастири в страната.
Ден на Св.Патрик /St. Patrick’s Day/ – Пролетно равноденствие

По целия свят ирландците и хората, свързани с Ирландия празнуват Ден на Св.Патрик на 17 март. Това е един от най-големите празници в страната. Той е посветен на свети покровител на Ирландия. В този ден в църквите се прави специална литургия за празника и по традиция всички се обличат в зелено. Датата се смята за средата на пролетта и е свързана с пролетно равноденствие.

Първи Май или Белтен /May Day – Bealtaine/

„Мейдей“ или Първи Май в Ирландия е свещена дата, която е свързана с началото на летния сезон. Преди няколко века келтите са запалвали огнени клади, за да приветстват идването на лятото. Първи май е неработен ден в Ирландия. В цялата страна около тази дата обикновено се организират фермерски пазари, на които агропроизводители продават стоките си на търговци.

Мидсъмър – Лятно слънцестоене /Midsummer – Summer solstice/

Лятното слънцестоене в някои райони на Ирландия се отбелязва с огнени клади край пътищата. Този празник обикновено се празнува на 23 юни, най-дългия ден в годината. В селските райони на страната местните хора се събират около огнени клади и празнуват с песни и танци.

 

Лунаса /Lughnasa/

В древността този празник е бил посветен на началото на реколтата – 1 август. Името му идва от келтския бог Лу /Lugh/. В гелския фолклор това е сезона на пробни бракове /handfastings/, които траели една година и един ден. Много хора празнуват с близки и роднини, палят огньове и танцуват.

Есенно равноденствие /Autumnal Equinox/

Подобно на празника Св.Патрик на тази дата се отбелязва равноденствие, което се пада в средата на есента около 21 септември. Символът на празника е Рог на изобилието, тъй като цялата реколта е вече събрана и вероятно има достатъчно запаси за зимата.
Сауин /Samhain/

Този празник се пада между дните „Oíche Shamhna“ (31 октомври) и „Lá na Marbh“ (2 ноември). „Oíche Shamhna“ е Хелоуин, а  „Lá na Marbh“ е Ден на Мъртвите, или Ден на всички Души. В този ден се споменават всички, които не са между живите. От Сауин започва „тъмната част“ на годината, тъй като пристига зимата.

 

Зимно слънцестоене /Winter Solstice/

Празникът на Зимното слънцестоене или най-краткият ден на годината се отбелязва около 21-23 декември в зависимост от конкретната година. На тази дата стотици хора се събират в Нюгръндж /древно мегалитно съоръжение/ за да видят как слънчевият лъч прониква в тази древна гробница.

* Оригинална публикация бе през 2011 година.

Facebook Comments