Кои са келтите

Келтите са може би една от най-древните пан-европейски цивилизации, а Келтските обичаи и божества имат съществено влияние върху ранното християнство. Появата на Келтите се датира около 8-7 век преди н.е., но има доказателства и за по-ранното им присъствие на континента. Има дори археологически доказателства за Келтското присъствие на територията на днешна Франция и западна Германия около 1200 години преди Христа, но повечето археолози асоциират началото на Келтската цивилизация с Халщатските разкопки /Hallstatt /на територията на днешна Австрия – Oberösterreich (Upper Austria).

Римляните наричат Келтите – „Гали”, а гърците – „Келтои”, но и на двата езика тези думи означават „варвари”.  През 5-3 век пр. н.е. Келтите са непобедими, те окупират по-голяма част от Европа на север от Алпите, а през 3 век пр. н.е. тръгват и на юг. Около 281 г. пр. н.е. те стигат земите на днешна България и основават царство, наречено Тиле /Thile/, а след това продължават похода си на юг, влизат в земите на днешна Турция и в Анадола основават най-южното Келтско царство, наречено Галатия /Galatia/. Галатия съществува над 300 години /според различни източници и повече/, но Тиле явно е било „трън в очите” на траките, които елиминират това царство през около 218 г. преди н.е.

Влиянието и силата на Келтите се виждат от тази карта от 3 в.пр.н.е.
Народите в Европа
жълто: Гърция и гръцки колонии
тъмно-зелено: Елинистични култури
зелено: Етруски
бордо: ранна Римска империя

Предполага се, че Келтите са пристигнали на Британските острови през 5-4 век преди н.е. По това време основната част от Келтите е живяла на Континента, но с укрепването на Римската империя и походите на легионите, Британските острови и провинция Бретан във Франция са останали най-сигурни места. Римляните нападали островите няколко пъти и когато Англия /England/ е била превзета, келтските кланове се преместили към по-далечните земи – Ирландия, Уелс и Шотландия. На практика в тези земи Келтското влияние никога не е било прекъсвано и затова в днешни времена повечето ирландци смятат, че имат Келтски корени. Много съвременни жители на Ирландия, Уелс, Шотландия и Бретан /Франция/ говорят на келтски диалекти.

Келтските езици са част от Индо-Европейска група и в момента се използват на територията на „Шестте Келтски Нации” – Шотландия /Scotland/, Ирландия /Ireland/, Остров Ман /Isle of Man/, Уелс /Wales/, Корнуол /Cornwall/ и Бретан /Brittany/ На тази територия живеят 18 570 000 души, от които по данните на организацията Келтска Лига около 3 милиона жители познават или говорят келтски диалекти. Тези факти очевидно доказват, че келтските езици и култура не са мъртви, а са напълно активни фактори, които се развиват макар и в регионален мащаб.

 

Как са живели Келтите ?
Келти
Келтската цивилизация не е оставила писмени документи, затова повечето писмени данни са от съвременниците, най-вече римляните и гърците /първите документи са от 5 в. пр.н.е/.

„Официалната” представа за живота на Келтите винаги е била меко казано негативна. Доскоро се предполагаше, че „варварските” Келтски народи са живели в примитивни жилища облечени с груби кожи, вярвали са в странни божества и непрекъснато са участвали в кървави ритуали. И поради факта, че източниците са били широко известни, тази представа за Келтите се е приемала за истина.

Дори след стотици години Шекспир по този начин „украсява” своите персонажи в „Крал Лир”. Келтите впечатлили римляните и гърците със своите „нескромни дрехи” и външен вид.

Повечето Келтски кланове участвали в битките голи, но телата им са били изцяло боядисани във „военни” цветове – златисто на син фон. Всъщност съвременниците като Публий Корнелий Тацит, които отричали “примитивната” същност на този народ описват Келтите, живеещи на Британските острови като хора с руса, червена или златиста коса, добре сложени. Интересен според него е фактът, че Келтските жени според съвременниците са били винаги по-високи от римляните, с пищна коса, заплетена в сложна плитка, облечени в боядисани и бродирани дрехи. Мъжете и жените са носели прави вълнени полички /които сега наричаме шотландски/, носили са украшения, като огърлици, гривна и халки, включително златни и сребърни. Изящни брошки, използвани като закопчалки на горни дрехи и поли са били обичайни предмети в Келтския живот.

Убедителен аргумент в полза на “цивилизования” живот на Келтите дават намерените скелети в блатата и мочурища в Дания и Англия.
Повечето Келти са живели в села с развито земеделие, градовете им са свързвали селата като места за икономическа и културна активност. Укрепените градове и свети места са били издигнати покрай оживени пътища. Именно разкопките от Келтските поселения са показали истинския живот на Келтите, различен от описанията на Цезар, Полибий, Страбо и др.

Например, при разкопките в La Tene /Западна Франция/ бяха намерени плетеници, метални изделия, керамика, стъкло при това аранжирани със сложни геометрични орнаменти. Тоест Келтите не само са били майсторите в обработване на металите, включително изработване на мечове, но и са имали усет към изящното и съвършеното.

Ето пример на един класически Келтски орнамент:
Келтски орнамент

 

Къде живеят потомците им сега ?

Днес, хората които смятат, че имат Келтски корени могат да бъдат открити в следните региони:

  1. Република Ирландия /Ireland/.  На келтски – Eire
  2. Остров Мaн /Isle of Man/ – самостоятелна общност в рамките на Великобритания. На манкс /келтски диалект/ –  Ellan Vannin
  3. графство Корнуол /Cornwall/ Южна Англия, на корнуолски /келтски диалект/ – Kernow
  4. Шотландия / Scotland/, на шотландски келтски – Alba
  5. Уелс /Wales/, на уелски /келтски диалект/ – Къмри /Cymru/
  6. провинция Бретан /Brittany/ Франция, на бретонски /келтски диалект/ – Breizh

Келтските държави
На тази карта е показано разпространението на Келтската цивилизация:
/жълто/ територия Hallstatt, 6 в. пр.н.е

/светло зелено/ максимална Келтска експанзия към 3 в. пр.н.е. /включително и половината днешна България/

/сиво/ Регион Луситания в Иберия, където присъствието на Келтите не е доказано

/зелено/ Шестте Келтски Нации /Шотландия, Ирландия, Остров Ман, Уелс и Корнуол /Великобритания/ и Бретан /Франция/

/тъмно зелено/ региони, където Келтските езици се използват в ежедневието и до днес /картата е взета от Wikipedia/

Освен Шестте Келтски Нации хора с Келтски корени има в:

  1. провинция Галисия /Galicia/ Испания
  2. провинция Астурия /Asturies/ Испания
  3. областта Галатия /Galatia/ Турция

 

Какво дадоха Келтите на Европа и света ?
обич към Майка Природа
Майката Природа Mother Nature
Всеки от Осемте Келтски празника /Имболг, Остара, Белтен, Лита, Лунасах, Ламас, Мейбон, Сауин и Юл/ съдържа ритуали, почитащи Майката Природа. По времето на всеки от празниците Келтите украсявали с цветя и билки ритуалните места, като неписаното правило било: „Късай 1/3 от стъблото”.

На празника Белтен, например, Богът Бел се явявал предрешен в туника със зелени листа и е наричан „Зеленият Джак” /The Green Jack/.

Дори хороскопът на Келтите е дървесен: зодиите са наречени на различни видове дървета сменящи се на всеки 10 дни.

Равнопоставеност на мъжете и жените
Семейство Келти
Според Келтската митология животът се ръководи от „Тройно Божество”: Девойка, Майка, Баба, които са символи на Живот, Смърт, Прераждане. Това е вероятната причина за първото в Европа равенство на половете.

Съвременниците на Келтите с учудване описват Келтските жени-пълководци, жени-търговци и притежателки на имоти, дори жени-друиди. Келтските Богове и Богини са били равнопоставени и еднакво „важни”.

Андраста /Andrasta/ Богиня на Победата
Беленус /Belenus/ Бог на Слънцето и топлината, в превод „бляскав”
Артио /Artio/ Богиня на гората, в превод „мечка”
Камулос /Camulos/ Бог на войната
Кернунос /Cernunnos/ Бог на плодовитостта
Ипона /Epona/ Богиня на животните и плодовитостта

предмети от желязо:
плуг,
Когато не са воювали, Келтите са били добри фермери, толкова добри, че можели да имат на полето до 8 впрегнати вола едновременно. Затова те изобретили металния плуг, който в комбинация с волски впряг бил много по-ефикасен.

меч, ризница от метални халки
В Къркбум /Kirkburn – Източен Йоркшир/ е намерен меч, който се разглобява на 70 различни части /предполагащ скрито пренасяне/, тоест самият меч, дръжката и ножницата се сглобяват от 70 различни метални части, което говори за високо майсторство на Келтските „оръжейници”.
Келтски меч

РизницаОще по-впечатляващ е фактът, че около 3 в. пр.н.е. Келтските майстори изобретяват металната ризница от халки /Chain Mail/, която е известна и днес. Римските съвременници пишат, че империята е копирала ризниците от телата на убитите Келти и така този толкова познат атрибут се разпространил в Европа.

 

Друиди
ДруидДруидите били най-тачените хора в Келтското общество. Те били лечители, проповедници, съдии, учени и учители. В определени случаи /например при внезапно вражеско нападение/ те са имали по-големи права дори от краля. На практика те са свързвали Келтските кланове в една общност. Друидството е вълнувало хората през всички векове, дори през 17 век то било „възродено” като традиция /Druid Revival/. Влиянието на Друидите върху Келтското общество било толкова голямо, че римляните нападайки Келтско селище първо убивали Друида.

Една от трактовките на Философията на Друидите са така наречените Седем Дарби на Друидството:

Първата Дарба – философията, която твърди, че животът е свещен дар и подчертава човешката роля в създаването му.

Втората Дарба – близостта с Природата, синхрона на нашия живот с естествените цикли, а оттам и развитие на чувство за общност с всички живи същества.

Третата Дарба – изцеление с опита, който помага за лекуване и подмладяване, заедно с душевни и физически методи за здраве и дълголетие.

Четвъртата Дарба – третира нашия живот като пътуване, през юношество, брак и смърт в името на нашите деца.

Петата Дарба – откриването на Нови реалности, Ново съзнание, Нов Свят, които да бъдат изградени върху Келтските и Друидски образи и традиции.

Шестата Дарба – развиване на нашите възможности като път към самоусъвършенстване, насърчаване на творческите сили, психическите качества и интуиция, подхранване на интелектуалната и духовна сила.

Седмата Дарба – Магията, която учи как идеите стават реалност, как да открием, отгледаме и използваме силата на духовния импулс, който Друидите наричат Awen /просветление, вдъхновение/.

Facebook Comments

This post is also available in: English