Цифри в келтската митология

2003г. Автор: Leigh T. Denault  /откъс/  превод: Сурен Исраилян, 15.02.2017г.

http://www.watson.org/~leigh/celts.html

Числото „3“ е било свещено в древна келтска митология и религия. Използване на загадъчните триъгълни елементи е често явление в келтската митология. Трискелът, фигурата съставена от три спирали, символизира тристранна природа на човешката душа. Той сам по себе си е основен елемент в древния келтски символизъм. Земята, морето и небето са били призвани да бъдат „троен брачен съюз“ като гаранти на земните делата и трите страни са били представяни от тези свещени елементи.

Числото „5“ е било символ на семейството и неговите правила в Ирландия, може би защото в страната е имало 5 окръга и провинциалните ирландски крале във всеки от тях са създали по един закон за държавата.

Числото „17“ се е свързвало с видимите лунни цикли, особено при пълнолунието. Смятало се е, че в деня на пълнолунието ще се случат важни събития, оказващи влияние върху живота. 17-то поколение се е приемало като най-далечна връзка с предците, което е позволявало да се съхрани историята на един Клан до около 400 години назад във времето.

Числото „27“ е свещено, защото е 9 по 3, което трикратно увеличава силата. 27 са били войниците в един отряд и точно толкова са били членовете на Келтския кралски съд на вождовете. Числото девет може да се е свързвало с деветдневна лунна седмица.

Числото „33“ е „кралско“ или „съдебно“ число, свързано с големи почести. Съдът на великите богове и герои е наброявал 32 участника, а тридесет и третия е бил Кралят на Боговете. Това число също се е свързвало с броя островите, които ирландският герой Мелдин /Maelduin/ е бил принуден да обиколи, преди да стигне до родината си.

Уелски дни от седмицата

В понеделник сватбите и заемите следва да се избягват, защото „работа започната в понеделник няма да трае и една седмица“. Понеделникът е и лош ден за нови начинания.

Вторник се е смятал за късметлийски ден, добър за пътувания и женитба.

Сряда е денят на вещиците, да не се започва нищо ново, защото „вещиците ще объркат плановете ви“   

Четвъртък е подходящ ден за кръщенета, но не става за местене в друга къща

В Петък Адам и Ева са били прогонени от Райската градина и следователно това е най-лошия ден, според уелската традиция. Плодовите дървета не трябва да се подкастрят в петък, в противния случай те няма да цъфтят и носят плодове 3 години.  В петък водните пространства се контролират от самодиви и също трябва да се избягват.

Събота е късметлийски ден по уелската традиция. Идеален ден за пазаруване и за пренасяне на багажа от младоженците в новата им къща. Но в този ден не е добре да се прави сватба, защото „бракът няма да издържи и една година“.

Неделя е добър ден за сватби. Раната от нож в неделя ще зарасне бавно.

Facebook Comments