Арменски каменни кръстове – връзка с Келтите ?

27/08/2014, автор: Деирдре Холдинг /Deirdre Holding/, St John’s Episcopal Church, Dumfries – Шотландия, превод: Сурен Исраилян 13.12.2017

https://www.bradtguides.com/articles/armenian-cross-stones-a-Celtic-connection/

 

Както вероятно знаят някои хора в Сейнт Джон, аз се интересувам от Армения, държавата с размерите на Белгия, която се намира на север от Иран и на изток от Турция. Тя е била първата страна в света, която е приела християнството като държавната религия. Това се е случило през 301г. н.е., което е било дори преди приемането на християнството от римския император Константин през 312г. н.е.

За първи път посетих Армения през 2001г. и едно от специфичните неща на тази удивителна страна е нейното многовековно изкуство на каменоделството и по-специално изработване на каменните кръстове или хачкари. Веднага забелязах удивително сходство с подобни каменни кръстове в Шотландия, Ирландия, Нортумбрия /Великобритания/, особено в орнаменти-плетеници, които толкова добре познаваме от келтските артефакти.

В Армения са се запазили над 40 000 каменни кръстове, и всички имат различни орнаменти. Много от тях са надгробни плочи. Като сигурно място за душата това е бил най-обичайният повод за изработването им, но някои кръстове са били направени във връзка с военните победи или построяването на църкви, мостове, фонтани и други съоръжения. Дори несподелената любов е била причина за изработването на хачкар.

Основното изискване към дизайна е била формата на кръста, понякога разпятието е било, заедно с розетка или слънчев диск, символизиращи вечността.  Целият камък се е покривал със сложни орнаменти от листа, гроздови чепки /почти като на олтара в Св.Джон/, преплитащи се орнаменти или други геометрични фигури. Понякога цялата творба е имала нещо като корниз, върху който са се нанасяли библейски сцени или персонажи.

Хачкарите /украсени мемориални камъни/ са важна и красива част на арменското изкуство © Maros Markovic, Shutterstock

Пикът в изработването на арменските каменни кръстове е бил между 12ти и 14ти век. Каменоделците са изработвали толкова сложни елементи, че са ги сравнявали с бродерията. Това изкуство е било ту в разцвет, ту в упадък, особено когато Армения е страдала от многобройни вражески нападения.

Разцветът на това изкуство през 14ти век никога не е бил повторен, но каменоделството, включително и изработването на каменните кръстове, все още е доста актуална традиция в Армения и до днес. Да видиш каменоделците на работа, дори и в центъра на столицата на тази държава е все едно да бъдеш свидетел на тази традиция, просъществувала повече от хиляда години.

Дали е просто съвпадение сходството на орнаментите в далечната Армения и Шотландия ? Вероятно не. Ние понякога забравяме колко много са пътували нашите предци и търговци, особено по море, преди хиляда години. Армения е била на пътя на коприната и в разцвета на своята империя е граничела с източните брегове на Средиземно море. Занаятчиите са пътували постоянно, със своите идеи и опит, тъй че сходствата в сеченето на кръстове в Шотландия и Армения не са били случайни. Кой от кого се е научил ? Арменците обичат да казват, че всичко е идвало от изток на запад.

 

Facebook Comments