Кой е истинският свети Патрик?

Днес празнуват всички ирландци по света

На 17 март в Ирландия и градовете със солидна ирландска общност по света се вихрят паради в чест на свети Патрик, а празнуващите обличат странни зелени костюми и удрят по една… или няколко халби бира (на Деня на свети Патрик се консумира два пъти повече „Гинес“, отколкото във всеки друг ден от годината).

Има обаче и друг, много по-мирен и зрелищен начин да почетеш паметта на светеца: като посетиш местата, където той донася християнството в Ирландия, сред които се открояват могъщи хълмове, обширни планини и прелестни алпийски езера.

Фактите за живота и делото на свети Патрик са мъгляви като ирландските планини и смесени с фолклор и легенди. Учените като цяло приемат, че е роден около 373 г. в Римска Британия. На 16-годишна възраст Патрик е пленен от ирландски похитители и продаден в робство на друид (келтски свещеник) в днешното графство Антрим в Северна Ирландия, макар точното място да не е известно. През следващите шест години той се труди като овчар, развива духовността си чрез молитви и овладява добре ирландския.

Според автобиографичното му писмо „Конфесио“, за което се предполага, че е написано около 450 г. и е публикувано за пръв път в началото на IX век, в съня му се появява ангел и го подтиква да избяга от робството си (Книгата на Арма, съдържаща най-ранното известно копие на писмото, се пази в Библиотеката на колежа „Тринити“ в Дъблин).

След като се завръща при семейството си в Британия, той получава божествен повик да се посвети на монашеството. Учи във Франция и се завръща в Ирландия като мисионер около 433 г.

По онова време хълмът Тара, разположен на 43 км северно от Дъблин, в плодородното графство Мийт, е официалната столица на ирландските Висши крале. Те практикуват келтско езичество и вярват, че Тара е едновременно обиталището на боговете и порталът към Отвъдното.

Днес хълмът, огромно зелено пространство, издигащо се на 197 м и предлагащо зашеметяващи гледки към околната провинция, остава осезаемо свещено място с изобилие от останки, включително проходна гробница (тесен проход, изграден от големи камъни и съдържащ много погребални камери) от Каменната епоха и праисторически погребални могили на възраст до 5000 години.

Информационният център на „Херитидж Айърлънд“ организира 40-минутни туристически обиколки на района и показва 20-минутния филм „Тара, кралско светилище, запознаващ с влиянието на местността върху келтската история на Ирландия.

Виж още: Защо днес всичко е зелено​

Въпреки че не е известно кога Патрик посещава Тара за първи път, той със сигурност вижда властовия център на Висшите крале скоро след завръщането си в Ирландия. Докато келтските фестивални огньове горят на Тара, Висшите крале забраняват други огньове в района.

Патрик обаче се опълчва на установените порядки и пали пасхален (великденски) огън на хълма Слейн, близо до днешното едноименно село, разположено на около 16 км североизточно от Тара. В ясен ден хълмът Слейн се вижда от хълма Тара в другия край на долината.

Висшият крал Лера и неговите придворни (включително Ерк, който по-късно е покръстен и става първият епископ на Слейн) отиват да се изправят срещу натрапника.

Легендата разказва, че Патрик откъсва трилистна детелина от земята и използва листата й (и езиковите си умения по ирландски), за да обясни възгледа за Светата Троица – единението на Отец, Син и Свети дух. Убеден от непознатия, Лера позволява на Патрик да продължи с мисионерската си работа.

Видялите какво ли не сребристи каменни руини, разпръснати из високия 158 м тревист хълм Слейн, в наши дни включват основите на църква, кръгла кула и манастир, свързвани със свети Ерк, и по-късен нормански замък в западната страна на хълма, построен от Арчембалд Флеминг, който пристига в Ирландия с Хенри II през 1171 г. Всяка година на Велика събота свещениците от местната енория палят огън на хълма Слейн в чест на свети Патрик.

Постиженията на свети Патрик на хълма Слейн отбелязват едва началото на мисионерската му кариера. Той се насочва към друга значима келтска забележителност – Скалата Кашел в едноименния град в графство Типърари, на около 94 км северно от Корк, която по онова време съперничела на Тара като ирландски властови център. Говори се, че тук в средата на V век Патрик покръства Енгъс, сина на краля на Мънстър.

И до ден-днешен Скалата е наричана и Скалата на свети Патрик. Назъбените и оголени по краищата варовикови скали се издигат от равнината до град Кашел. Стените на замъка заобикалят непокътната кула от XII век, готическа катедрала от XIII век и романистичен параклис от XIIи век. Каменният кръст на свети Патрик в двора е реплика на износения оригинал в Залата на Хорала на викариите, построена през XV век за хористите на катедралата.

Виж още: Светът днес е в зелено​

Ирландската „най-свещена планина“ Кроук Патрик – извисяваща се на 765 м конусовидна планина близо до Уестпорт, графство Майо, вече е келтско място за поклонение, където се празнува началото на жътвата, когато Патрик пристига там. Около 441 г. той изминава пеша 40 км от абатството Балинтъбър до Кроук Патрик и пости в продължение на 40 дни и нощи на върха на планината по време на Великия пост.

Днес в последната седмица на юли отдадени поклонници изминават по традиция без обувки оригиналния му маршрут. В съвременната църква на върха на планината се отслужва литургия. По всяко време на годината туристите могат да започнат двучасовото изкачване от основата на планината до върха в село Муриск, близо до посетителския център „Тийч на Мяса“.

Гледките към живописния залив Клу, осеян с 365 острова, са внушителни, особено по залез. А ако не си много пешеходно настроен, можеш да се насладиш на Кроук Патрик от борда на кораб по време на идиличен круиз из залива, организиран от фирми като Clewbay Cruises, чиито 90-минутни разходки те срещат и с колонии от тюлени и недокоснати пясъчни дюни.

Кроук Патрик е едно от няколкото места, на които се твърди, че свети Патрик е прогонил змиите от Ирландия по време на поста си. Друго такова е Сърпентс Лейк (Езерото на змията) в пролома Дънлоу. Твърди се, че езерото, разположено до Националния парк „Киларни“ в графство Кери, е мястото, където свети Патрик е примамил и затворил последните ирландски змии в сандък, който хвърлил във водата.

Проломът – великолепен планински проход с кристалночисти потоци, сурови върхове и диви цветя, се разглежда най-добре пеша, на колело или, ако искаш да се потопиш съвсем в атмосферата – с ирландска двуколка, теглена от кон, и озвучена от забавните коментари на джарвито (коларя).

Разположеният в северния край на прохода исторически пъб от XIX век Kate Kearney’s Cottage, все още собственост на потомците на Кейт Киърни, е чудесен източник на информация за района. (Разбира се, в наши дни е широко разпространено схващането, че в Ирландия никога не е имало змии и че легендите за подвизите на Патрик символизират премахването на езическата култура.)

Патрик разпространява Божието слово и основава църкви и манастири в продължение на около 30 години, а към края на живота си става първият епископ на Арма, архиепископ на цяла Ирландия. Той се оттегля в Даунпатрик в днешното графство Даун, където се смята, че почива на 17 март 461 г., затова и неговият празник е на тази дата. Твърди се, че е погребан на територията на катедралата на Даун.

Поучителният, много интерактивен център „Свети Патрик“, разположен до предполагаемия му гроб, е единственият изложбен център в света, посветен на светеца покровител на Ирландия. Центърът е отлична начална или крайна точка за обиколка на свързаните със свети Патрик места из целия Смарагдов остров.

Източник: Termo.bg/Би Би Си

Facebook Comments